In het drukke leven van overdag verdwijnt de nachtdienst soms onterecht op de achtergrond. Toch zorgen de teams van de nacht elke avond met hart en ziel voor het welzijn van de bewoners in elke campus. ‘s Nachts gebeurt er heel wat in Ter Heide. Stefanie, medewerker nachtdienst Henisberg, geeft jou graag inzicht in hoe het eraan toegaat in de nachtdienst van campus Tongeren:
Ons takenpakket
De bewoners staan voor ons op nummer één, net zoals overdag. Wij verzorgen hen als ze ziek zijn, hebben verschoningsrondes, volgen alles wat gebeurt via onze camerabewaking en ondersteunen bewoners die wakker worden uit hun slaap. Het leven ’s nachts is heel anders dan overdag. Activering gebeurt dan natuurlijk niet meer, maar je moet voortdurend waken en alert zijn. Als team hebben we een grote verantwoordelijkheid, want in Tongeren zijn we maar met twee personen.
De tweede grote opdracht van de nachtdienst is huishoudelijke taken opknappen. In onze woonbuurt maken we ontbijtjes klaar voor de leefgroepen die dat er zelf niet bij kunnen nemen in de ochtenddrukte. Ook de waskarren leegmaken van sommige leefgroepen behoort tot ons takenpakket, net als de schoenenpoets of extra taken ter ondersteuning van de dagdienst. Op dat vlak zijn we flexibel en helpen we graag, maar de bewoners gaan altijd voor.
In campus Tongeren staat ’s nachts steeds één collega in voor de Henis-groepen en één collega voor de Berg-groepen. In de Henis-groepen staat verzorging voorop. De verschoningsrondes doen we in deze huisjes steeds met twee omdat dit voor één persoon fysiek te zwaar is. We hebben dus wel veel aan elkaar. In de Berg-groepen ligt de focus meer op het huishoudelijke en gebeurt het wel eens dat een bewoner wakker wordt om zelfstandig naar het toilet te gaan.
Sommige collega's werken al 20 of 30 jaar in de nachtdienst. Daar heb ik veel bewondering voor.
Vertrouwen & open communicatie
Als team zien we elkaar niet altijd even vaak. Daarom is goede, open communicatie zeer belangrijk. Via een WhatsAppgroepje en mails houden we elkaar op de hoogte. Iedereen is zeer goed mee met alles wat in onze woonbuurt gebeurt, ongeacht hun leeftijd. Dat vind ik zo knap aan mijn oudere collega’s: ze doen het toch maar en blijven ook hun jongere collega’s ondersteunen waar nodig. Chapeau!
Sommige collega’s werken twintig of dertig jaar in de nachtdienst voor ze op pensioen gaan. Dat is geen evidentie. Ik werk intussen twee jaar in het nachtteam van Tongeren, na een tijd in de dagdienst, en ik heb er nog geen minuut spijt van gehad. Ik had al veel bewondering voor mijn collega’s van de nacht en dat is alleen maar gegroeid. Je beseft pas helemaal wat het inhoudt als je er zelf in meedraait. Je slaapritme, bioritme, eetpatroon, alles verandert een beetje.
Wat ik zo leuk vind aan de nachtdienst is dat we een heel fijn team zijn. We hebben veel aan elkaar en dat onderlinge vertrouwen is er echt. De gesprekken met mijn collega’s van vroeger en nu zijn mijn mooiste herinneringen. Het weinige contact dat we hebben, proberen we goed in te vullen. Het plezier dat mensen overdag hebben met de bewoners hebben wij hier ’s nachts ook met elkaar.
Je ritme vinden
Een bewoner wakker zien: daar genieten wij echt van!
Band met de bewoners
Niet alle bewoners kennen ons goed, omdat ze meestal slapen wanneer wij aan onze dienst beginnen. Wanneer je dan aan iemands bed staat, durven ze je al eens vragend aankijken. Toch hebben we af en toe het geluk dat een bewoner wat later mag opblijven. Daar kunnen wij echt evenveel van genieten als zij!
Zo mag Pascal af en toe later gaan slapen in het weekend. Dat is superfijn. Hij krijgt dan iets lekkers om te eten en te drinken en we genieten van elkaars gezelschap. Wanneer het tijd is om te gaan slapen, mogen wij hem in bed stoppen. Daar genieten wij eens zo hard van, een bewoner wakker zien. Dat zijn voor ons de lichtpuntjes in ons ritme.
Dankzij de collega's van ICT maken we nu ook digitaal de koppeling tussen dag en nacht.
Kleine, fijne contacten
Collega’s buiten de nachtdienst zien we zeer weinig. Enkel de persoon die tot 7 uur werkt in ons nachtlokaal ziet de collega’s van leefgroepen Henis 3 en 4 ’s ochtends aankomen. Dat zijn steeds fijne, kleine contacten. Ik haal hier persoonlijk heel veel plezier uit. We zien elkaar niet veel, maar wanneer het wel gebeurt, heb je altijd iets te vertellen en kan je rekenen op veel enthousiasme.
Verder communiceren wij met de dagdiensten via ons nachtverslag. Dat is onze handtekening op de nacht waarin we alle dingen beschrijven die voor ons op dat moment belangrijk waren. Voor ons is het heel fijn om te merken dat dit verslag echt gelezen wordt en de collega’s mee zijn met alle ontwikkelingen.
Onze ICT-dienst zorgde er ook voor dat het Zorgplatform, waar alle informatie over het reilen en zeilen van onze bewoners terug te vinden is, aangepast werd op maat van de collega’s van de nachtdienst. Zo is het startscherm afgestemd op onze noden, kunnen we efficiënter werken en krijgen wij ook toegang tot alle nodige informatie over bewoners waar de collega’s van de dag over beschikken. De koppeling tussen dag en nacht wordt dus ook digitaal gemaakt.
De kwaliteit van slaap staat centraal.
Een nieuwe visie op slaapkwaliteit
De afgelopen maanden hebben de nachtdiensten van alle campussen hard gewerkt aan een nieuwe visie op slaapkwaliteit. Wij vinden het belangrijk dat bewoners goed kunnen slapen en zo min mogelijk gestoord worden. Indien ze wakker worden, nemen we natuurlijk altijd een kijkje. We verschonen bewoners ook nog steeds met ons volle hart en verstand, maar hun slaap staat centraal.
Dat betekende ook dat ons schema onder de loep genomen werd. Ontbijt klaarmaken met luide mixers, een afwasmachine die veel lawaai maakt of met waskarren door de gang slepen, zijn niet bevorderlijk voor de slaapkwaliteit. Daarom zochten we met alle nachtdiensten naar de beste oplossingen om het de bewoners ’s nachts zo aangenaam mogelijk te maken.
Intussen deelden we onze visie ook met de medewerkers van de leefgroepen. Zo konden de collega’s van de dag deze visie leren kennen en hier hun feedback op geven. Fijn dat we op die manier samen met eenzelfde doel voor onze bewoners kunnen zorgen en dat men openstaat voor veranderingen en ruimte neemt om ze te aanvaarden. Ons streefdoel is: bewoners een betere kwaliteit van slapen (en zo ook van leven) aanbieden.
Dag- en nachtdienst staan er samen de bewoners, 24 uur lang.
Bewondering
In ons team is veel veranderd op korte tijd. Bovendien zijn we een vrij jong team. Wij proberen steeds ons plan te trekken en we weten wat we aan elkaar hebben. Daardoor zijn we zeer zelfstandig geworden. Toch is het fijn om nu te kunnen rekenen op een teamcoach die er voor ons staat, al was dat ook wennen in het begin.
Ik hoop dat iedereen weet dat wij echt waarderen wat ze voor ons doen: of je maar af en toe diensten oppikt, terugkomt uit zwangerschapsverlof, even ziek bent of als dagdienst invalt voor de nacht. Bedankt om er voor ons te zijn.
Als nachtteam hebben we ook veel bewondering voor de dagdiensten. We staan hier allemaal voor hetzelfde: de bewoners staan centraal, dag en nacht. Iedereen doet keihard zijn best dus ik hoop dat we allemaal begrip voor elkaar kunnen opbrengen. Samen staan we sterk: dag en nacht, want leven in Ter Heide is 24-uurszorg.
Als nachtdienst zien wij de bewoners ook supergraag. We zien ze alleen jammer genoeg niet zo veel. Maar we dragen ze allemaal in ons hart, in elk huisje.
Stefanie, medewerker nachtdienst Tongeren
Voel jij het ook kriebelen om mee te werken in de nachtdienst van Ter Heide? Bekijk dan zeker onze openstaande vacatures.
Comentarios